Normál kép: 1895_Oldal_364_k.jpg   Méret: 796x561 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: A József főherczeg részére berendezett vendégszoba kalotaszegi varrottasokkal diszítve.
Képek Bánffy-Hunyadról. - Dunky fivérek fényképei után.

Ismertető szöveg: ... Szeptember második felét Ő Felsége a magyarországi hadgyakorlatokon tölti. ... Bánffy-Hunyadról irják, hogy ott nagy buzgalommal készülnek a király fogadására, a ki Barcsay Domokos kastélyában fog lakni.
...
Ugy volt, hogy József főherczeg a hadgyakorlatok alkalmával Gyarmathy Zsigáék házánál lesz szállva. A főherczeg lekötelezőleg nyájas sorokban maga tudatta ezt Gyarmathy Zsigánéval. De hát jött az a borzasztó csapás [fiának, Lászlónak hirtelen halála]; így a gyász miatt elmarad a várva várt kedves vendég, a ki fenséges nejével együtt mindig érdeklődött nemcsak a kalotaszegi házi ipar, hanem Gyarmathy Zsigáné irodalmi működése iránt is. József főherczeg Gyarmathyné egy könyvéhez előszót irt, a főherczegasszony pedig megrendelte munkáit. A fenségek el is küldték neki elismerésűl páros arczképüket. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1895. szeptember 22.)



Bánffyhunyad ... város Romániában, Erdélyben, Kolozs megyében. Közigazgatásilag jelenleg a három kilométerre, észak-keleti irányban fekvő Magyarbikal tartozik a helységhez. Bánffyhunyad egyike annak a tizennégy településnek, amelyek a megyében GMO-mentes régiót alakítottak. Vasútállomással rendelkező közúti csomópont. Kalotaszeg történelmi központja. ... (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page