Normál kép: 1895_Oldal_339_b.jpg   Méret: 713x1065 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Fieschi merénylete.
1835. július 28.

Ismertető szöveg: ... Napok óta rebesgették egy, a királyi családot fenyegető merénylet előkészületét s már hét összeesküvést fedeztek föl, mikor 1835 julius 28-ára nagy katonai szemle tüzetett ki. Alig érkezett a király és kisérete a Temple-térre, Lajos Fülöp, midőn ép lova nyakára lehajolt, hogy egy kérvényt átvegyen, lövést hallott. Rögtön fölegyenesedett: "Joinville, ez nekem szól, - mondá legközelebb álló fiához, - menjünk!" - De már ekkor egész sereg halott és haldokló környezte, köztük Mortier marsall, Lachasse de Vérigny tábornok s számos nő és katona. Az orleansi herczeg megsérült, Broglie herczegnek egy golyó nyakravalójába hatolt, borzadály és a király megmenekülése feletti öröm kiáltásai folytak össze, míg a kanczellári hivatalban, hol a királyné és a herczegnők időztek, iszonyú volt a megdöbbenés. Még nem tudták az áldozatok számát.
Ugyanekkor a Temple boulevard 50-ik számu háza harmadik emeletéről egy ember igyekezett az ablakból ledobott kötélen menekülni, kit a robbanás szintén megsebesített. Könnyen letartóztatták. Elkobozták a pokolgépet is, mely 25 összetett puskacsőből állt, egyszerre sütve el. Szerencsére a szerkezet gyarlósága következtében nem mindenik cső sült el.
Azt is hamar megtudták, hogy a merénylet tettese egy Fieschi nevű, már többször büntetett korzikai, kit három párisi munkás bujtott fel a szörnyű tettre. Mindegyiket letartóztatva, kihallgatva és elítélve, 1830 február 23-án átadták a földi igazságszolgáltatásnak.
De alig szenvedték el büntetésöket, már ujabb merényletet kísérlett meg Lajos Fülöp király élete ellen egy Alibaud nevű ifjú katonaviselt egyén, ki részt vett a juliusi forradalomban is. Utána még hatszor követtek el gyilkossági kisérletet a király és fiai ellen, a nélkül, hogy Lajos Fülöp nyugalmát elvesztette volna, sőt nehéz volt tőle még a halálos itéletek megerősítését is kinyerni. ... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1895. szeptember 1.)



1834 áprilisában munkásfelkelések robbantak ki Párizsban, Lyonban, Marseille-ben, Vienne-ben, Châlons-sur-Marne-ban és Grenoble-ban. A királyi katonaság könyörtelen erőszakkal verte le lázadásokat. 1835. július 28-án a bonapartista Giuseppe Fieschi pokolgépes merényletet követett el a királyi [I. Lajos Fülöp francia király] család ellen, akik azonban sérülés nélkül vészelték át a robbanást. A merénylőt és társait 1836-ban halálra ítélték és kivégezték. A kemény intézkedések nyomán a júliusi monarchia rendszere gyorsan konszolidálódott. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page