Normál kép: 1895_Oldal_318_a.jpg   Méret: 770x507 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1895_Oldal_318_a_nagykep.jpg   Méret: 902x595 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Hangyászó.

Ismertető szöveg: Ezuttal képekben mutatjuk be az állatkert néhány nevezetesebb lakóját a - sok közül.
Ott van mindjárt a bejárattól nem messze egy csodálatos állat, a hangyász. A különös jószág, jókora juhász kutya nagyságú, hatalmas bozontos szőrrel fedve. Az arczorra rendkivül hosszú s olyan forma mint valami kályhacső. Ennek a végén van a parányi kis száj, melyből azonban félméter hosszúságú nyelvet tud a hangyász kinyujtani. Itt ugyan nem igen nyujtogatja, hanem otthon, hazájában, Braziliában, hol a hangyáknak, termeszeknek halálos ellensége. Azok bolyaiba dugdossa ott azt a hosszú, ragacsos nyelvét s a rá tapadó állatkákat szépen beszopogatja. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1895. augusztus 11.)



A hangyászok (Vermilingua) az emlősök osztályába (Mammalia), a vendégízületesek öregrendjébe (Xenarthra), azon belül a szőrös vendégízületesek (Pilosa) rendbe tartozó alrend.
A Pilosa rend másik alrendje a lajhárok (Folivora). A két alrend közös sajátossága, hogy testüket szőrzet borítja, ellentétben az övesállatokkal (Dasypodidae), melyek testét páncél burkolja, éppen ezért kapták a páncélos vendégízületesek (Cingulata) nevet.
Elterjedési területük Dél-Mexikó és Észak-Argentína közé esik, tehát dél-amerikai állatok, akárcsak a többi vendégízületes (egyes övesállatok Észak-Amerikában is élnek). A hangyászok - a többi vendégízületeshez hasonlóan - eredendően Dél-Amerikában alakultak ki, miután a kontinens Afrika nyugati pereméről levált. ... (Forrás:Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page