Normál kép: 59869212.jpg   Méret: 770x577 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: 59869212_nagykep.jpg   Méret: 3264x2448 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: A Rippl-Rónai Múzeumnak különösen jelentős a régészeti, a néprajzi és a képzőművészeti gyűjteménye. Az utóbbinak része az 1355 darabból álló Rippl-Rónai-hagyaték, amely 976 festményt is magában foglalt. A múzeumi gyűjtemény több mint 1 millió 300 ezer tárgyból áll, ebből 1 millió 200 ezer emléket a régészeti tár őriz. Legjelentősebb leletei a zamárdi temető, a Kis-Balaton, a somogyvári bencés apátság, az ötvöskónyi, segesdi, babócsai nemzetiségi központok és Nagyberki-Szalacska bronzkori, kelta földvárának feltárásából származnak. A 62 ezres néprajzi gyűjtemény legértékesebb részét a pásztorművészet, a kismesterségek emlékei alkotják. Képzőművészeti gyűjteményében szinte valamennyi klasszikussá vált somogyi művész (Zichy, Rippl-Rónai, Vaszary, Bernáth, Kunffy, Galimberti stb.) alkotásai megtalálhatók. A 132 ezer darabból álló természettudományi anyag magában foglalja a somogyi állat- és növényvilág ritka és védett fajtáit is. Újkortörténeti részlege tekintélyes agrár-, techina-, mozi-, színház- és iskolatörténeti gyűjteménnyel rendelkezik. Fotótára több mint 200 ezer felvételt számlál. (Forrás: vendegvaro.hu)



Erzsébet Amália Eugénia, gyakori becenevén Sisi, teljes német nevén Elisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach osztrák császárné, magyar királyné, Ferenc József felesége volt. Kora egyik legszebb asszonyának tartották. Egyéniségének és a magyarok iránt érzett szeretetének köszönhetően máig az egyik legnépszerűbb történelmi személy Magyarországon. (Forrás: Wikipédia)



I. Ferenc József osztrák főherceg, 1848-tól haláláig osztrák császár, 1867-től Magyarország megkoronázott apostoli királya, Erzsébet császárné és királyné férje. 68 éven át uralkodott, ő volt a Habsburg Monarchia leghosszabb ideig ténylegesen hatalmon lévő uralkodója, egyben Európa történetének harmadik leghosszabb ideig uralkodó monarchája (XIV. Lajos francia király és II. János liechtensteini herceg után). Irányítása alatt az 1850-es-60-as években az Osztrák Császárság súlyos katonai és politikai veszteségeket szenvedett, a szárd háború és porosz-osztrák háború nyomán elveszítette vezető szerepét a német államok között, és le kellett mondania itáliai tartományairól is. Ezek a vereségek kényszerítették ki a Magyarországgal való kiegyezést, a központosított birodalmi kormányzat dualista rendszerré való átalakítását. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page