Normál kép: 15033644.jpg   Méret: 770x577 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: 15033644_nagykep.jpg   Méret: 3264x2448 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: Veszprém megyei jogú város a Dunántúlon, Veszprém megye székhelye. Egyetemi város, a "Királynék városa". (Forrás: Wikipédia)



I. (Szent) István király az első magyar király. Uralkodása alatt a magyar törzsek szövetségéből kialakult fejedelemséget egységes, keresztény magyar királysággá alakította át. Ez 1028-tól az egész Kárpát-medencére kiterjedt. Az általa meghirdetett új politikai irányvonalnak ellenszegülő törzseket (klánokat) fegyverrel vagy békés úton behódoltatta, a lázadásokat leverte. Az ezeréves magyar törvénytár az általa alkotott törvényekkel kezdődik. Az államszervezet kiépítésével párhuzamosan megszervezte a magyar keresztény egyházat, ezért ő és utódai viselhették az apostoli király címet. Magyarországon minden év augusztus 20-án I. István király szentté avatásának napját ünnepeljük. (Forrás: Wikipédia)



Az utánozhatatlan hangulatú veszprémi várnegyed ékessége Szent István és Gizella szobra, Ispánki József első köztéri alkotása. A vár főutcájának végén kialakított kilátóteraszról a sziklás Benedek-hegyet, a vár alatti kanyargós utcákat, régi és új házakat, a Sédet és a viadukt ívét látjuk - hátteret a szobornak pedig a távolba vesző, kéklő Bakony nyújt. Kedvelt fotótéma a turisták körében. A Szent István-emlékév kapcsán került elhelyezésre. (Forrás: szoborlap.hu)



Boldog Gizella Szent István király felesége, az első magyar királyné. Veszprém városa kedvenc tartózkodási helye volt. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page