Normál kép: 1895_Oldal_214_a.jpg   Méret: 770x930 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1895_Oldal_214_a_nagykep.jpg   Méret: 872x1054 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: - Kit akarnak a sárban meghurczolni?

Ismertető szöveg: "Mikor a függöny legördült, Vilma zavartan tekintett körül. A füttyből, az éktelen zajból fölismerte a szinházi botrányt. Csak nem rég látott egyet a józsefvárosi szinházban. Egy tenoristát fütyültek ki, de az oly gyalázatos gixerekkel boszantotta a hallgatóság füleit, hogy jogosnak tetszett felháborodása. De hát miért a mai botrány? Ő ma is úgy játszott, mint egyébkor. Kollegáit zavartan látta a szinpadról menekülni.
Utánuk kiáltott:
- Mi ez? Mi történt?
Egyik sem válaszolt.
Megszólított egy diszítőt:
- Miért fütyültek?
- Mert elment a sütni valójuk.
A lárma egyre hallatszott. Vilmát valami különös izgalom lepte meg. Rohant az öltözőjébe. A szinpadi kijáratnál találkozott Knauséval, az öreg komikussal. Ez volt a legjobb barátja a szinháznál, ő protezsálta egykor a szinházhoz s ő nevelt belőle művésznőt.
- Kereslek, Vilma. Gyere az öltözőbe, siess fiam.
Mikor egyedül voltak, az öreg komikus bezárta az ajtót. Vilma nagy, fekete szemei csodálkozva függtek rajta.
- De hát mi történt, Knause papa? Miért fütyültek? Miért van vége az előadásnak?
- Miért? Mert a közönség nem akarja, hogy Stuart Máriát ma lefejezzék. Az nem elég izgató. Hanem a sárban meghurczolni, az jobban tetszik neki.
- Kit akarnak a sárban meghurczolni?
- Bizonyára nem azt, a ki amúgy is szennyes.
- De hát kit?
- Nos hát, téged.
Vilma méltóságosan kiegyenesedett s egy királynői tekintetet vetett az előtte álló öregre.
- Engem?
Az pedig kelletlenül és nyöszörögve kereste a szavakat.
- Hja, bizony, úgy van. A sár ellen nincs védelem. Diana homlokán a jégfürtöt is beszennyezi. Mikor ma este, már persze későn, meghallottam, úgy ökölre szorult mind a két markom. A kuliszák között hullajtottam el hajszálaimat. Sok csúf dolgot tapasztaltam, de a maihoz hasonlót soha.
Aztán szaggatottan, keserű kifakadásokkal kisérve, elmondotta a botrány eredetét, megnevezte azokat, a kik szították, azokat is, a kik csinálták." (Egy diva a század elején. Himmel Vilma története. Irta Zöldi Márton.) (Forrás: Vasárnapi Ujság Regénytára Melléklet, 1895.)



Goró Lajos (Marossolymos, 1865. - Budapest 1904. március 19.) magyar illusztrátor.
Pályafutását vasúti tisztségviselőként kezdte. Fiatal felnőtt korától kezdve számos illusztrációt rajzolt több napilap, köztük a Vasárnapi Újság és a Mozgó Világ, illetve nyugat-európai lapok számára. A lapok számára szánt képeken túl olajfestményeket is készített, amelyek a dualista Budapest társasági életének jeleneteit ábrázolják. Legjelentősebb alkotásai közé tartozik Jókai Mór Egy magyar nábob című regényének illusztrálása. Goró Lajos 39 évesen hunyt el, öt árvát hagyott hátra. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page