Normál kép: 1895_Oldal_188_a.jpg   Méret: 770x541 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1895_Oldal_188_a_nagykep.jpg   Méret: 1566x1101 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Az ezredévi kiállítás történelmi csoportjából. - A vajda-hunyadi vár.
Fénykép után.

Ismertető szöveg: Az ezredévi kiállítás építkezései.
A kiállítás területén foly a munka napról-napra, kora reggeltől késő estig. ... Hogy milyen nagy ott a munka, hány ezer dolgos kéz foglalkozik ott mindennap, abból is el lehet képzelni, hogy 123 csarnok és pavillon épül, pedig ezeken kivül egyebeken is dolgoznak; a városligeti tó iszapjának kihordása, kavicscsal való betöltése, a kertészeti munkák, a fuvarozások külön több száz kezet foglalkoztatnak. A pavillonok közt pedig akkorák akadnak, mint egy-egy nagy indóház. ...
Legjobban előhaladtak az építkezések a Széchenyi-szigeten, a történelmi kiállítás nagy csoportjával, a hol már gyönyörködni lehet a különböző időkbeli régi építészeti műemlékeink valóságos gyűjteményében. A gót, a román, a renaissance stilű építésnek nálunk fenmaradt legszebb emlékeiből áll ez a hatalmas, nagy és festői csoport, régi templomok, várak, városi bástyák, püspöki és urasági rezidencziák másai; összekötő részül itt egy erkély, amott egy tornácz, fedeles függő lépcső, oszlopos fülke, kapuzat, kiszögellés szolgál köztük.
E csoport egyik részét bemutattuk a multkor. Most egy másik részét, a renaissance épületeket mutatjuk be, a mint készülőfélben van. Ez külön csoportja a történelmi kiállítás városának (mert egész kis város), melynek főrésze a vajda-hunyadi vár.
A ki a főbejáráson, az Andrássy-útról megy majd a kiállításba, a tavon épült vashidon jut az artézi fürdő szigetjére s onnan ismét egy másik hid viszi át a Széchenyi-szigetre, a történelmi kiállításhoz. Tágas, nagy kapuzat alatt lép be az épületcsoport területére: a jaáki templom kapujának utánzata ez, a XIII. századbeli román stil egyik legszebb emléke. Ennek a csoportnak a nagy tó felőli részét foglalja el jobboldalt a vajda-hunyadi vár egy részlete.
A tervező Alpár Ignácz építész azonban, hogy mennél több építészeti emlék motivumát használhassa, a hol csak tarkaság nélkül és ízléssel tehette, mindenütt megragadta rá az alkalmat. Így a vajda-hunyadi vár hátsó részét is úgy képezte ki, hogy a stilhez illő, abbeli korból való más épületekből ragasztott hozzá. A csütörtökhelyi szép kápolna szentélyével fejezi be az épületet; ehhez ragasztotta még a segesvári régi tornyot.
A román stylű épületcsoporthoz alkalmas bevezető a hid felől a jaáki templom portaléjának utánzata. Ez a csoport fogja feltüntetni a vezérek korát, az Árpádházbeli királyok korszakát. Ugyancsak itt lesz a király Ő Felsége számára emelt csarnok is. Itt fog tehát a kiállítás hivatalos megnyitása végbe menni. A román stylű épületcsoporttal szemközt, vagyis a bejárattól jobbra esik a képünkön is látható gót stylű épületcsoport. Ez a vegyes házbeli királyok korszakát, első sorban a Hunyadiak korát, illetőleg a Hunyadiak korából maradt emlékek gyűjteményét mutatja be. Tovább következik a renaissance-kor, a mely a 16-ik századtól a 19-ig terjed. Végül még ugyancsak a szigeten egy külön álló épület az ős foglalkozások, a halászat, vadászat és pásztorélet eszközeinek s gyűjteményeinek lesz szentelve. Innen egy másik hidon át a jelenkort feltüntető kiállításba lépünk. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1895. junius 9.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page