Normál kép: 1895_Oldal_090_a.jpg   Méret: 770x322 Színmélység: 24bit Felbontás: 150dpi
Nagy kép: 1895_Oldal_090_a_nagykep.jpg   Méret: 1370x573 Színmélység: 24bit Felbontás: 150dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A nyúl beoltása.
Megmart csángó.
Az oltó-anyag előkészítése.
A Hőgyes tanár Pasteur-intézetéből. - Jantyik Mátyás rajzai.

Ismertető szöveg: Fővárosunk emberbaráti intézményei közül a legelső helyek egyikét foglalja el, hazánk határain kivül pedig épen legismeretesebb a Pasteur-intézet, hol a veszettség elleni oltásokat végzik.
Ezen intézet, mely az e téren világszerte első­rendű szaktekintélynek ismert dr. Hőgyes Endre vezetése alatt áll, s a kinek tervezete alapján is létesült, az üllői-úti klinika épületében van ideiglenesen elhelyezve.
Az oltásokat 1890 ápril 15-én kezdték meg benne s ez időtől fogva máig több mint 3850 veszett állatok által megmart bel- és külföldi egyén lett itt beoltva s ez által sok százan a legszörnyűbb haláltól megmentve. ...
A szerencsétlenül járt emberek beoltása ve­szett tengeri nyulak velejéből készült folyadék segélyével történik. E czélra egész tengeri nyúl­ telepe van az intézetnek s naponta két-két nyulat oltanak be a veszettség mérgével, hogy minden napra legyen készletben egy-két, ve­szettségben elhullott állat, a melyek velejét aztán megmart emberek beoltására használ­ hassák.
Az oltó anyag kétféleképen készül, nevezetesen a Pasteur-féle, - és az ennél sokkal czélszerübb Hőgyes-féle módszer szerint. ... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1895. márczius 17.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page