Normál kép: 1895_Oldal_066_c.jpg   Méret: 770x534 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1895_Oldal_066_c_nagykep.jpg   Méret: 1331x924 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Albrecht főherczeg a nevét viselő 44-ik gyalogezred tisztjei körében.
Zelesny K. udvari fényképész fölvétele.

Ismertető szöveg: Habsburg-Tescheni Albert Frigyes Rudolf főherceg (Erzherzog Albrecht Friedrich Rudolf von Österreich-Teschen) (Bécs, 1817. augusztus 3. - Arco, Dél-Tirol (ma: Olaszország), 1895. február 18.); osztrák főherceg, magyar és cseh királyi herceg, 1847-től Teschen második hercege, császári tábornagy, eredményes katonai vezető, főhadparancsnok, nagybirtokos, nagyiparos. (Forrás: Wikipédia)



... Az ősz tábornagy legjobban kedvelte 44-es kaposvári ezredét, melynek 1830-tól ő volt a tulajdonosa. Ha háború volt, az ő ezrede mindig első volt valamennyi hadjáratban; 1859-ben a 44-es ezred ott volt az olaszországi harcztéren; majd harczolt a szerencsétlen königgrätzi csatában, a honnan megtizedelve érkezett vissza Kaposvárra. Alig heverte ki a veszteségeket, mikor 1869-ben a déldalmácziai harcztérre vezényelték, hol a vitéz somogyi fiuk szintén hősiesen viselték magukat. Itt nem az ellenség golyói, hanem a fölkelők kőzáporai ritkították meg soraikat. Itt tűntette ki magát rendkívüli módon Orbán szakaszvezető, ki arany vitézségi érmet kapott és a főherczeg le is fényképeztette. A hős szakaszvezető arczképe mindig ott függött Albrecht főherczeg dolgozó-szobájában.
...
Képünk azon jelenetet ábrázolja, midőn Albrecht főherczeg ezredének tisztikarával együtt lefényképeztette magát. A képen a tisztikarnak csak egy része látható, középen az ősz tábornagy, jobbján Iwinger ezredes, mellette Sturm és Schwarcz ezredesek foglalnak helyet, balján pedig Szigler százados, a többiek a tisztikar fiatalabb tagjai. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1895. február 24.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page