Normál kép: 1895_Oldal_017_d.jpg   Méret: 770x587 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1895_Oldal_017_d_nagykep.jpg   Méret: 1200x916 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A nagyító és kicsinyítő pohár.

Ismertető szöveg: Mulattató természettani kisérletek.
A "Tom tit száz újabb kísérlete" czimü, az Athenaeum kiadásában most megjelent munkából mutatjuk be a következő két kísérletet.
...
2. Nagyító és kicsinyítő pohár.
Kerítsünk egyolyan talpas poharat, melynek felsőrésze simán kerek, mig alsó része kívülről keskeny lapokra van csiszolva, mint rajzunkon a pohárnál az A és B jelzi. A poharat, talpánál fogva, tartsd magad felé fordítva és tölts belé egy kis vizet, olykép, hogy a viz egy nagy csöppbe álljon össze a pohár sima részében. Ha a vizcsöppen keresztül nézzük az abroszt, meglepetve fogjuk látni, mily könnyen megolvasható a szövet minden egyes szála. Egy-egy vastag zsinórrá nőtt minden finom fonál. Épp igy megnagyítva mutatkozik akármilyen más tárgy, melyet a pohár alá helyezünk.
Ennek oka az, hogy a vizcsöpp, mint rajzunkon fönt az A. kis ábra mutatja, épen azt az alakot nyerte, a milyen a kettős domború üveglencse. Ha a viz nem domborodott volna ki felső részén is, akkor egyszerű-domboru lencsét alkotott volna. Mindkét fajta lencsének az a tulajdonsága van, hogy nagyítja a tárgyakat, melyeket ilyen lencsén át nézünk. A kettős-domboru lencsét használják az igazi nagyító üvegeknél; ám ez az egyszerű csöpp viz sok esetben ugyanazt a szolgálatot végzi. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1895. január 13.)



A rövid kísérletek Arthur Goodnak (1853-1928), avagy írói nevén Tom Titnek a 19. század legvégén "jogosított magyar kiadásban" publikált könyveiből - Poyet korabeli illusztrációival - valók.


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page