Normál kép: 1895_Oldal_008_b.jpg   Méret: 770x585 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1895_Oldal_008_b_nagykep.jpg   Méret: 1673x1273 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Az Ezredévi Kiállítás Történelmi Csarnoka a Széchenyi-szigeten 1894 deczemberében
Háry Gyula rajza.

Ismertető szöveg: Az Ezredévi Kiállítás építkezései.
A ki a városligetet néhány hóval ezelőtt látta utoljára, arra, ha oda megy, már is nagy meglepetések várnak.
A tó hátsó keskeny része, mely bűzhödt vize miatt az arra sétálókat maláriával fenyegette, be van töltve földdel, úgy hogy a Nádor-szigetből félsziget lett. A tó vize lecsapoltatván, medrének tisztításán egész sereg napszámos sürgölődött, kiszállítva belőle taligákkal és mezei vasúton a rengeteg iszapot, s a hol e munkával elkészültek, kavicsréteget terítettek helyébe, mely a tóba vezetendő Rákos-patak vizének tiszta ágyául fog szolgálni.
Az Andrássy-út meghosszabbításául tervezett nádorszigeti állandó híd hatalmas pillérei már készen fehérlenek, valamint elkészült a híd irányának megfelelőn az iparcsarnok mögött elvonuló s a Stefánia-útba vezető széles új út is, mely az ezredévi orsz. kiállítási terület életének lüktető főereül lesz hivatva kitűnő szolgálatot tenni.
E magokban véve is nagyszabású munkálatokon kivül az építkezés is lázas sietséggel foly, Az enyhe időjárás módfelett kedvezett a kőmíveseknek, a kik nemcsak novemberben, hanem deczember közepén is csaknem fennakadás nélkül falazhattak. ...
A városliget átváltozásának legmeglepőbb képe azonban a "Széchenyi-szigeten" tárul elénk. A lombtalan fák közül már messziről láthatólag mint valami mesebeli vár hívogatja ezen épületcsoport tornyaival és kupoláival a sétálót, s mentől közelebb érkezünk hozzá, annál fokozottabban fölcsigázza érdeklődésünket, leköti figyelmünket. Ez a történelmi főcsoport építkezése, mely az ezredévi kiállításnak valóban fénypontja lesz. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1895. január 6.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page