Normál kép: 1892_Oldal_307_g.jpg   Méret: 770x838 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1892_Oldal_307_g_nagykep.jpg   Méret: 922x1004 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Lukács György

Ismertető szöveg: "Lukács Györgyben, a belügyminisztérium második államtitkárában közéletünknek ismét egy tiszteletreméltó alakja dőlt ki. Nem azok közé az emberek közé tartozott, kik feltűnést keresve fitogtatják tehetségüket, s működésük körét inkább szereplésük szinterének, mintsem munkakörüknek tekintik. ...
Lukács György, mint az erdélyi régi magyar Lukács-család Biharmegyébe szakadt ágának tagja, az 1819-ik évben született Nagy-Váradon, földbirtokos szülőktől. Családja sok jeles embert adott a közéletnek; János testvére hosszú ideig volt Biharvármegyének közszeretetben álló főorvosa ; Lukács István és Dénes a szabadság-harezban szereztek nevüknek becsületet; Lukács Antal, a magyar földhitelintézet igazgatója és Lukács Béla, a jelenlegi kereskedelmi miniszter szintén rokonságban álltak az elhunyttal, - Szilágyi Dezső igazságügyminiszter pedig a Lukács György egyetlen leánytestvérének, Annának a fia.
Az élénk eszű és vasszorgalmú fiatal Lukács György 1837-ben elvégezvén tanulmányait a nagyváradi jogakadémián, már 1838-ban, 19 esztendős korában a közpályára lépett, vivén magával erős föltevést arra, hogy elméleti képzettségét lehetőleg kiszélesbítse és megfelelő gyakorlati ismeretekkel párosítsa... " (Forrás: Vasárnapi Ujság 39. évf. 36. sz. (1892. szeptember 4.))


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page