Normál kép: Szobor_25.jpg   Méret: x Színmélység: Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: Szobor_25_nagykep.jpg   Méret: x Színmélység: Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: Nepomuki Szent János szobra
Alkotó: Bánvölgyi László
Felállítás éve: 2008
Eredeti felállítás: 1890
Előzmény:
Az eredeti szobor, kő 1778, öntött vasban 1890. Szent István tér, Rk. templom és plébánia előtt, /öntött vas, 160 cm, talapzat öntött vas 128x39x21, műkő 95x31x30 cm./
A szobrot ismételten felújították és 2008-ban a körforgalomban felállították. A vasból készült szobor és talapzat bronz színezést és időjárásnak ellenálló bevonatot kapott, melyet az Építészmester Zrt. tervezési munkájának kivitelezésében, téglából kirakott magas talapzatra állították. A Nepomuki Szent János szobor felújítását megbízás alapján Bánvölgyi László szobrászművész végezte. (Forrás: szoborlap.hu)

Nepomuki Szent János (csehül Svatý Jan Nepomucký) (Nepomuk, Csehország, 1340 és 1350 között - Prága, 1393. március 20.) Csehország védőszentje. A folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok védőszentje. A gyónási titok mártírjaként tartják számon. Egyes helyeken a fuldoklók, illetve a bányászok, sóbányászok védőszentje. Az idők folyamán több sóbányában, illetve sóbányászattal kapcsolatos településen templomokat, kápolnákat szentelnek neki, szobrokat emelnek, sőt, Aknasugatagon még bányát is neveznek el róla. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page