Normál kép: 52562627.jpg   Méret: 770x578 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: 52562627_nagykep.jpg   Méret: 2660x2000 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: Órajáték
Székesfehérvár, Kossuth utca 9., belső tér
Megközelíthető a Hősök tere felől
Az órajáték figurái a magyar történelem olyan királyi személyiségeit ábrázolják, akiknek nevéhez legendák fűződnek. A történelmi alakok először délelőtt tíz órakor jelennek meg zenei kísérettel, majd a város templomaiban egyszerre megkonduló déli harangszó után láthatjuk őket ismét. Ezt követően két óránként, délután kettő, négy és hat órakor vonulnak fel a királyi alakok. A harangjáték zenéje az "Ah, hol vagy, magyarok tündöklő csillaga" című népének, mely István királyhoz fűződik, és egy középkori dallam, az "O Pastor aeterne".
A nyári időszakban a harangjáték reggel tíz órakor szólal meg először, ekkor a "Boldogasszony anyánk" című népéneket hallhatjuk, majd tizenkettő órakor egy dallamot játszik a Vietorisz-kódexből. Ezt követi tizennégy órakor egy közismert református ének, a "Mint a szép híves patakra" kezdetű 42. zsoltár.
Délután négy órakor egy Zsigmond-kori zenemű részlete, a "Surrexit Christus" hangzik el, majd hat órakor egy gregorián dallamot, az "Ómagyar Mária-siralom" részletét hallhatjuk.
A városi esti harangszó után 19 óra 4 perckor az "Isten hazánkért" című népének csendül fel, majd este nyolc órakor egy Kodály Zoltán népdalfeldolgozással, az "Erdő mellett estvéledtem" című dallal búcsúzik el a harangjáték.
A harsonás megfújja hangszerét, ennek hangjaira a figurák sorra megjelennek:
Szent István király (1000-1038) és Imre herceg ...
Szent László király (1077-1095) harca a kun vitézzel ...
Szent Erzsébet és Szent Margit ...
Mátyás király (1458-1490) és Betarix királyné ...
Az órajáték különlegessége a 24 órás beosztású számlap. A világos alapon lévő számok a nappali órákat, a sötét alapon lévők az esti és éjszakai órákat mutatják.
A 12 hónap nevét felsoroló körívhez kapcsolódik a csillagképeket ábrázoló tárcsa. Ez havonta fordulva a megfelelő ábrát a hónap nevéhez igazítja, így egy év alatt fordul körbe a számlapon.
A csillagtérképen az éjszakai égbolt látható, a hónapokhoz kötődő csillagképek, a Vízöntő, a Halak, a Kos, a Bika, az Ikrek, a Rák, az Oroszlán, a Szűz, a Mérleg, a Skorpió, a Nyilas és a Bak szimbólumaival, továbbá a Tejúttal. (Forrás: turizmus.szekesfehervar.hu)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page