Normál kép: 26492198.jpg   Méret: 770x1026 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 26492198_nagykep.jpg   Méret: 1050x1400 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: Segesváron, utolsó csatájának helyszínén 1897-ben szobrot emeltek Petőfi Sándor tiszteletére. Az első világháború alatt a szobor Magyarországra került. Később román politikusok visszakövetelték. A diplomáciai tárgyalások nem jártak sikerrel, a szobrot azóta sem állították vissza eredeti helyére. Románia visszaköveteli a segesvári Petőfi-szobrot. A békeszerződés szerint Magyarország és Románia a nemzeti érzés ápolását szolgáló művészeti szobrait és gyűjteményeiket kicserélhetik egymással... A román kormány visszaköveteli az összes műtárgyakat, amelyeket 1914. június 1. óta Erdélyből eltávolítottak. Ezek között van a segesvári Petőfi-szobor is, amelyet az 1916-i meneküléskor szállítottak Budapestre. A gyönyörű szobrot később nagy ünnepségek között Kiskunfélegyházán állították fel. (Ellenzék, 1922. V. 13., 6. old.)
A "hazalopott" Petőfi-szobor miatt kialakult feszültséget próbálta oldani a kiskunfélegyházi Petőfi Emlékbizottság azzal, hogy Máté István csongrádi szobrászművész egészalakos Petőfi-szobrát közadakozásból létrehozta és Fehéregyházának ajándékozta. (1999. július 31-én avattak föl a szobrot, azon a helyen ahol Petőfit utoljára látták.)
Az évek során eloxidálódott felületű kiskunfélegyházi Petőfi-szobrot, egy csongrádi szobrász, Máté István közreműködésével 2008-ban felújították.
A szobrot körülvevő padokon Petőfi idézetek olvashatóak. A szobor talapzatát Ráday Béla szobrászművész tervezte. (Forrás: szoborlap.hu)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page