Normál kép: 23833026.jpg   Méret: 770x576 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: 23833026_nagykep.jpg   Méret: 1400x1049 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: Római Katolikus Templom (Fájdalmas Szűz)
A Somogyi család leszármazottja, gróf Somogyi János özvegye, Győri Krisztina építtette, Charles de Moreau tervei alapján Kornhausel József bécsi építésszel, a gannai templom és mauzóleum kicsinyített másaként. Az építkezés 1815-ben fejeződött be.
Kerek klasszicista stílusú, centrális elrendezésű, kör alaprajzú kis templom kupola lefedéssel. Szentélye egyenes záródású. A kupola kazettás osztásaiban és az oldalfalakon klasszicista jellegű festés látható. Klasszicista stílusú az oszlopos főoltár is, melyet empire stílusban egy darab márványból faragtak. A templom oldalfalain Jézus szenvedésének 12 állomását szemléltető képeket találunk. A bejárat felett medgyesi Somogyi család címerét és a templom alapításának német nyelvű leírását találjuk, melynek magyar fordítása a következő: "A középkori község a Bakonyjákó és Ó-Döbrönte felőli dombon állt. A XVIII. század közepén a német telepesek népesítik be, melyet 'Urak laka' néven is említenek okiratok. Kriptájában a Somogyi család halottai nyugszanak." A templom bejárata előtt emlékkeresztet találunk, melyet az "amerikába kivándoroltak keresztjének" is nevezik. Kőből készült és kőlábazaton áll, melyet vaskerítés vesz körül.
A templom kirptájában a Somogyi család halottai nyugszanak. Kilenc síremlék található itt: Medgyesi gróf Somogyi József, Regéczi Bretzenheim Karolina csillagkeresztes hölgy, Medgyesi gróf Somogyi Karolin, Radványi gróf Győry Krisztina, Medgyesi gróf Somogyi József Károly, gróf Wallis Gyula kamarás, gróf Wallis Gyuláné született Somogyi Ilona valamint gróf Somogyi Nep.
A falu ma élő lakosainak 80%-a római katolikus vallású, emellett kis számú reformátust és evangelikust is találunk. (Forrás: dobronte.hu)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page