Normál kép: 1304336921.jpg   Méret: 770x1029 Színmélység: 24bit Felbontás: 120dpi
Nagy kép: 1304336921_nagykep.jpg   Méret: 1157x1547 Színmélység: 24bit Felbontás: 120dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Földrajzilag a Zselic része, Kaposvártól 8 km-re délnyugatra terül el. Területének egy része a Zselici Tájvédelmi Körzethez tartozik.

Ismertető szöveg: A 16. századi oklevelek Zana, illetve Zenna néven is említik, a kaposvári vár tartozékaként. 1715 körül a terület az Esterházy család birtokába került. A reformáció terjedésével a falu lakosai először evangélikusok voltak, majd csatlakoztak a reformátusokhoz. Első templomuk az 1600-as években épült. A két világháború között a község gazdagnak számított, de a földterület szűkössége miatt csak intenzív szarvasmarhatartást folytatott, fát árult és fuvarozni járt. Ekkor váltak híressé a Szennán nevelt csikók. Nevezetességei, épületei A település központjában szabadtéri néprajzi múzeumot állítottak fel, amely skanzen - lévén egy élő falu közepén hozták létre - egyedülálló Magyarországon. 1975-ben elkezdett munkálatai végeztével 1978-ban nyílt meg, azóta fokozatosan bővül. A Szennai Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény 1982-ben Europa Nostra-díjat kapott. Református templomát a 18. században építettek. 2006-ban PPP finanszírozási megoldással, állami támogatással korszerű sportcsarnokot emeltek a községben. A MTV 2009.07.31-én sugárzott Az este című műsorában Mészáros Antónia műsorvezető a létesítményt a "település számára nem különösebben hatékonyan működő"-nek titulálta. A bevont magánvállalkozó ugyanakkor 50% feletti adózás előtti eredményt produkált - a település polgármestere, Salamon Gyula szerint az önkormányzat és az állam költségén, mivel a létesítményt a falutól nem bérlik. Az elkövetkezendő (2009-től számolva) 15 évben a község költségvetésének hozzávetőleg 10%-át fogja felemészteni a fenntartás. Varga Sándor, az Állami Számvevőszék főigazgató-helyettese ugyanakkor hozzáfűzte, hogy ilyen haszon csak magas kihasználtságú épületeknél érhető el. A polgármester állítása szerint az önkormányzat anno kénytelen volt belevágni a beruházásba, mivel ezen múlt, hogy a település megtarthatja-e iskoláját, avagy sem.



A Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény látványosságai közt kiemelkedő szerepet játszik az 1785-ben, népi barokk stílusban épült református templom, Somogy megye egyik legszebb műemléke. (Forrás: szenna.hu)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page