Normál kép: 1295811915.jpg   Méret: 770x615 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: 1295811915_nagykep.jpg   Méret: 3249x2598 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Vörösbegy

Ismertető szöveg: A családról: Változatos testméretű madarak, főként az erdők talaj- és cserjeszintjét lakják. Valamennyi kontinensen elterjedtek, beleértve Óceánia sok szigetét is. A család 304 fajából Magyarországon 19 fordul elő. Védettek.
A fajról: Magyarországon elterjedt fészkelő madár. A domb- és hegyvidéki erdőkben gyakoribb, de a síksági erdőkben is megtalálható. Tavasszal korán, már március közepén megérkezik Földközi-tenger melléki telelőhelyeiről. Április végén kezd költeni. Fészekalja 4-6 tojásból áll. A tojások világos alapon halványbarnán mintázottak. Kotlási ideje 13 nap, a fiatalok két hetes korukban hagyják el a fészket, a szülők ezt követően még néhány napig etetik őket. Ősszel októberben vonul el a zöme, sok északról érkező átvonuló is. Az utóbbi években kisebb számban mind gyakrabban át is telel.
Ismertetőjegyek: Hátoldala jellegtelen barna színezetű. Feltűnő rozsdavörös begyéről mindenki könnyen felismeri. Május vége és augusztus vége között pettyes begyű fiatalok is láthatók. (Forrás: SDT)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page