Normál kép: 11834017.jpg   Méret: x Színmélység: Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: 11834017_nagykep.jpg   Méret: x Színmélység: Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: bakszakáll - tavasz
"Levelét és friss hajtásait, szárát, virágbimbóját főzelék, leves és lé készítésére vagy spárgaként, a felvágatlan szárát és virágbimbóját inulintartalmú gyökerét salátákban használják. Hamis feketegyökérként készíthető el.
Bakszakállsaláta I. A megmosott, megtisztított bakszakállhajtásokat apró darabokra vágjuk, citromlével, apróra vágott petrezselyemzölddel, sóval, olajjal összekeverjük. Rövid ideig érleljük.
Bakszakállsaláta II. A megmosott, megtisztított, vékony szeletekre vágott gyökereket puhára főzzük, leszűrjük. Kihűlés után sóból, citromléből, olajból, reszelt dióból és almából készült öntetbe tesszük."

Ismertető szöveg: A közönséges bakszakáll (Tragopogon orientalis L.) a fészekvirágzatúak családjába tartozik. 30-70 cm magas, kétéves vagy évelő, hengeres erős karógyökerű felálló szárú növény. Szára kékeszöld, egyszerű vagy kevés ágú, minden ága egyvirágú. A levelek pókhálósak, gyapjasak, szálas-lándzsásak, hegyesek, szárölelő vállba keskenyedők. 0.5-2 cm szélesek, néha erősen hullámos élűek, visszahajlók, kopaszak, legfeljebb csak a hónaljakban pókháló-gyapjasak. Kopácsa a fészek alatt is egyenletesen hengeres. A fészek 3-7 cm széles, a fészekpikkelyek zöldesfehér szegélyűek, kb egyharmaddal rövidebbek mint az aranysárga virágok. A fészkek kora délután összecsukódnak. A 16-22 mm hosszú termés egy kb ugyanakkora csőrbe keskenyedik. Július-szeptemberben virágzik. Kaszálóréteken, száraz gyepekben,legelőkön, útszéli gyomtársulásokban gyakori. (Forrás: terra.hu)Nagy bakszakáll (Tragopogon dubius)
Termés: A kaszat 10-12 mm, a csőrrel együtt 26-30 mm, keskeny orsó alakú, kissé görbült, bordázott, a termésen a csúcs felé álló pikkelysorok vannak. Sárgásbarna, a bóbita mintegy 20 mm, sárgás, pelyhes szőrökkel.
Csíranövény: A sziklevelek hossza változó, 30-40 mm-től kezdve elérhetik a 100 mm-t is, s mindössze 1-1,5 mm szélesek, fonál alakúak, hegyesek. Az első levelek is keskeny hosszúkásak, a széleiken alig észrevehető fogakkal, alul a főér és a két pár oldalér kidomborodik. A levelek kopaszok vagy szórtan apró szőrösek a a lemez szélein és alul a középső ér mentén. A csíranövény tejnedvet tartalmaz.
Kifejlett növény: Kétéves, magas, felálló, ágas szárú növény. Szálas levelei alul kiszélesedők, kopaszok, ép szélűek, párhuzamos erűek, hónaljuk pókhálós. Magános fészkei alatt a kocsány kiszélesedő, belül üreges. A fészekpikkelyek egy sorban állnak, hosszabbak a virágoknál, lándzsásak, kihegyezettek. Virágai kénsárgák.
Elterjedés: Száraz, tápanyagokban gazdag homokos és laza vályogtalajokon mindenütt közönséges a nem művelt területeken. Az utóbbi években következetesen az ültetvényekben jelenik meg. (Forrás: gyomok.blogspot.com)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page