Normál kép: Schoepf_Merei_agost_Bp08_Puskin6.jpg   Méret: 770x495 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: Schoepf_Merei_agost_Bp08_Puskin6_nagykep.jpg   Méret: 1830x1177 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Dr. Schoepf-Merei Ágost (1804-1858) gyermekgyógyász emléktáblája annak az épületnek a falán, ahol 1839-1846 között működött az általa alapított Első Magyar Csecsemő és Gyermekkórház.
Budapest, VIII. ker. Puskin utca 6.

Ismertető szöveg: Schöpf-Merei Ágost, (eredetileg Schoepf-Merei) (Győr, 1804. szeptember 24. - Manchester (Anglia), 1858. március 12.) gyermekgyógyász, az MTA levelező tagja (A Schöpf-Mérei névváltozat helytelen!)
Orvosegyetemi tanulmányait Bécsben kezdte, Prágában majd Padovában folytatta, végül Paviában fejezte be 1832-ben; ezután Bécsben volt gyakorló orvos.
1835-ben az MTA levelező tagjául választották. A következő évben ő létesítette Pesten az első ortopédiai intézetet. Az épület az 1838-as pesti árvíz idején elpusztult. Ezt követően 1839-ben megnyitotta az első pesti kisdedkórházat. A vizsgálati módszereket tökéletesítette: ő vezette be a hallgatózással és kopogtatással végzett diagnosztikai vizsgálatokat; előírta a kórtörténetek módszeres feljegyzését és vezetését, ő honosította meg a bőr alatti (szubkután) ín- és izommetszéssel végzett műtéteket, például a kancsalság javítására. 1836-tól az orvostörténet címzetes rendkívüli tanára volt, majd 1844-től gyermekgyógyászati előadásokat tartott a pesti egyetemen. Ő írta az első magyar gyermekgyógyászati tankönyvet. Ő indította el az első magyar gyermekgyógyászati folyóiratot.
A szabadságharc alatt az olasz légióban katonaorvosként szolgált. A szabadságharc bukása után Kossuth Lajossal emigrált; előbb Törökországba, majd Párizsba, végül Angliába került. Manchesterben gyermekkórházat alapított. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page