Normál kép: PANEU_30043_KT2011.jpg   Méret: 770x1026 Színmélység: 24bit Felbontás: 180dpi
Nagy kép: PANEU_30043_KT2011_nagykep.jpg   Méret: 3000x4000 Színmélység: 24bit Felbontás: 180dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Páneurópai Piknik Emlékmű
Fertőrákos kőfejtő

Ismertető szöveg: A vasfüggöny Európa hidegháborús kettéosztottságának politikai metaforája, egyben azoknak a politikai döntéseknek, rendelkezéseknek, valamint az ezeket megvalósító műszaki megoldásoknak a gyűjtőfogalma, amelyek a második világháború során kiterjesztett szovjet érdekszférába került közép- és kelet-európai országokban, azok népességének nyugatra irányuló szabad mozgását ellenőrző, korlátozó és később megakadályozó, a népességet Nyugattól elszigetelő céllal jöttek létre, illetve fizikailag az adott országok nyugati határai mentén, az 1940-es évek második felétől fokozatosan kiépítve jelentek meg.
A kifejezés Winston Churchill 1946. március 5-i fultoni beszédében hangzott el először. ...
A 260 kilométer hosszúságú magyar-osztrák határon 1949-től - az illegális határátlépések megakadályozására - különböző technikai rendszereket, drótkerítéseket és aknazárat hoztak létre. Ezzel egy időben lövészárkokkal, betonbunkerekkel és aknamezőkkel erősítették meg a 621 kilométeres magyar-jugoszláv határt is. ...
A rendszer az 1980-as évek végére elavult, az esetek kétharmadában vadállatok vagy eső miatt riasztotta a határőröket. A felújítás százmilliós költséget jelentett volna, hiszen a rozsdamentes drótot - paradox módon - nyugatról kellett beszerezni. A határőrség ezért már 1987-ben javasolta a megszüntetését. Az MSZMP politikai bizottság 1989. február 28-i ülésén elfogadta az EJR megszüntetését. A bontás május 2-án kezdődött meg és 1989. június 27-én fejeződött be, amikor Horn Gyula magyar és Alois Mock osztrák külügyminiszter a kamerák előtt átvágták az egyik utolsó szakaszt. Az elbontott szögesdrót zár maradványai azonban még napjainkban is megtalálhatók a határ menti erdőkben. (Forrás: Wikipédia)



"A vasfüggöny egy darabja"
A 10 méter magas csillogó acélból készült alkotás a vasfüggöny egy darabját szimbolizálja, ami sok kilométerről is jól látható. Messziről keresztnek látszik. Az alkotó egyébként Habsburg Ottó leánya. A Páneurópai Piknik emlékére állították. (Forrás: szoborlap.hu)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page