Normál kép: Babes_Bolyai.jpg   Méret: 770x577 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: Babes_Bolyai_nagykep.jpg   Méret: 3456x2592 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A Babeş-Bolyai Tudományegyetem főépülete
Kolozsvár

Ismertető szöveg: A Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Kolozsvár tudományegyeteme. Az intézet a mai elnevezéssel és többé-kevésbé fennálló magyar tannyelvű résszel 1959 óta létezik. Névadói Victor Babeș (1854-1926) román orvos és Bolyai János (1802-1860) magyar matematikus. A korábban létező magyar tannyelvű Bolyai Tudományegyetemet mindkét Bolyairól, az apáról és fiáról nevezték el, de a BBTE-n elterjedt mai tudás szerint a mostani egyetem magyar névadója Bolyai János.
Nagy Géza visszaemlékezései szerint az egyetemet Bolyai Farkasról nevezték el, "mivel ... egy személyben volt filozófus, matematikus és író. Érdekes, hogy a névadás február 9-én, pont Bolyai Farkas születésének a napján történt. Természetes, nem éleztük ki Bolyai Farkas személyének előtérbe állítását, hagytuk, hogy a köztudatban mindenki Bolyai Farkast és Bolyai Jánost vélje névadónak, vagy akár csak Bolyai Jánost." (Forrás: Wikipédia)



A kolozsvári egyetemi oktatás a XVI. században induló hagyományra tekinthet vissza. Az itt alapított egyetemi kollégiumok János Zsigmond és Báthory István erdélyi fejedelmek, Mária Terézia Habsburg császárné, a jezsuita és piarista rendek emlékéhez kötődnek.
A régi "Farkas" (ma "Kogălniceanu") sarkán az egykori Ferenc József Tudományegyetem főépületét a XIX. század végén építették, újreneszánsz stílusban. Az 1919-től román felsőoktatási intézményként működő egyetem, 1927-től "I. Ferdinánd király" nevét viselte. Egy évtizeddel később avatták fel a szomszédos Egyetemiek Háza épületét. A szemközti, volt Nemesi Konviktus pedig előbb a "Józsa Béla" Athenaeum, majd a Pedagógiai Főiskola, az "Echinox"-szerkesztősége, végül a Német Művelődési Központ székhelye lett.
A Babeş-Bolyai Tudományegyetem mai, egységesített formája - az 1959-ben hozott politikai döntés következtében - a két, már 1945-től működő, román ("Babeş") és magyar ("Bolyai") egyetemek jogutódja. A mai Babeş-Bolyai Tudományegyetem multikulturalitását illusztrálja, hogy a 111 féle szakképesítés közül 99 román nyelven, 59 magyarul, 16 németül, 2 ukránul, 8 angolul, valamint egy franciául és egy olaszul is felvehető a hallgatók által. (Forrás: primariaclujnapoca.ro)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page