Normál kép: Az_erkolcsbotrany_resztvevoi_1903_1.jpg   Méret: 770x248 Színmélység: 24bit Felbontás: 96dpi
Nagy kép: Az_erkolcsbotrany_resztvevoi_1903_1_nagykep.jpg   Méret: 3464x1118 Színmélység: 24bit Felbontás: 96dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Habsburg-Toscanai Lujza Antonietta főhercegnő, Habsburg-Toscanai Lipót Ferdinánd Szalvátor főherceg, Giron, Adamovics Vilma

Ismertető szöveg: 1902 végén Lujza Antonietta hercegné már hetedik gyermekével volt várandós. Két komornájának, Sidonie-nak és Mariának, (Eduard Beeger udvari főépítész leányainak) kíséretében december 9-én elutazott Drezdából a Genfi-tóhoz.
A drezdai udvarban úgy tudták, a koronahercegné pihenés céljából utazik el, ő azonban szeretőjével, André Gironnal akart találkozni. Segítséget kapott saját bátyjától, Lipót Ferdinánd Szalvátor főhercegtől, a család fekete bárányától, aki ekkor már eldöntötte, kilép a Habsburg-házból, hogy feleségül vehesse a polgári származású Wilhelmine Adamovicot, ehhez felvette a Leopold Wölfling polgári nevet. A nyelvtanár, aki Lipót Ferdinánd Szalvátoron keresztül tartott kapcsolatot a főhercegnővel, hamis híradással elterelte a rendőrség figyelmét, mintha Genf helyett Brüsszelbe akartak volna utazni. Genfben találkoztak, a hercegné tudatta Gironnal, hogy valószínűleg tőle esett teherbe. A svájci rendőrség és a sajtó néhány nap múlva felfedezte a főhercegi testvérpár és Girón tartózkodási helyét, a nyilvános botrány elkerülhetetlenné vált.
A német arisztokrácia első modern kori nagy erkölcsbotránya éppen a szigorúan katolikus szász uralkodócsaládot érintette. A német államok és Svájc sajtója részletesen taglalta az ügyet. A konzervatív sajtó és az arisztokrata szalonok egyöntetűen elítélték az öt (élő) gyermekét és királyi férjét hátrahagyó, közrendű személlyel összeálló hercegné viselkedését.
György király azonnal intézkedett. 1902. december 31-én inkább különleges bíróság felállítását rendelte el, amely 1903. február 11-én kimondta a házasság felbontását. Még Frigyes Ágostot, a közvetlenül sújtott családapát sem hallgatták ki. A válás kimondásáig Lujza Antonietta zavartalanul élt Genfben a szeretőjével, André Gironnal. Még a látszatra sem ügyeltek, többször is nyilvánosan együtt mutatkoztak. Néhány nappal a válás kimondása előtt azonban kapcsolatuk ismeretlen okból megszakadt, Giron elutazott Genfből.
1903. május 4-én Lindauban megszületett Lujza Antonietta hetedik gyermeke, Anna Mónika Pia. A szász királyi udvar a drezdai szülészeti klinika professzor-igazgatóját küldte ki, hogy állapítsa meg a gyermek apjának kilétét. Dr. Leopold az újszülött testi jegyeiből kifejezetten Frigyes Ágost koronaherceg apaságára következtetett. A királyi udvar az újszülöttet elismerte szász királyi vérből született hercegnőnek.
György király az ex-koronahercegnének a "Montignoso grófnő" címet és nagyvonalú kegydíjat (apanázst) adott. Ennek feltételeként azt követelte, hogy a hetedikként született gyermeknek is a drezdai királyi udvarban kell laknia és nevelkednie, testvéreivel együtt. Ebbe Lujza Antonietta semmiképpen nem akart beleegyezni, a gyermek átadását minden eszközzel akadályozta és késleltette.
I. Ferenc József császár, a Habsburg-Lotaringiai-ház feje súlyosan elítélte a főhercegnő viselkedését, de sohasem ismerte el érvényesnek a válást. György király 1904. október 15-én meghalt, de még halálos ágyán megígértette fiával, Frigyes Ágosttal, hogy Lujza Antoniettát soha többé nem engedi visszatérni a drezdai királyi udvarba. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page