Normál kép: m1086.jpg   Méret: 551x364 Színmélység: 24bit Felbontás: 150dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Ismertető szöveg: Belváros - Andrássy utca

Az Andrássy utcai klasszicista Károlyi-ház tornácos belső képe.



Tiszttartó ház

Az első tiszttartói ház építésének időpontjára vonatkozóan nem állnak rendelkezésre pontos adatok. Szeremlei Sámuel az 1750-es éveket tartja valószínűnek. Az ekkor fölépült ólomkarikás ablakú házban 3 szoba állt a tiszttartó rendelkezésére. A 45 m hosszú és 8,8 m széles épület alatt két pincét alakítottak ki. A mai épület terveit Kopold Imre mérnök készítette, és az uradalom házilagos kivitelezésében 1794-ben épült fel. Az 1802. évi bővítés után és az 1808. évi tűzvész miatti átalakítás eredményeként alakult ki végső formája.

Nevezték tiszttartó háznak, inspektorális kvártélynak és urasági háznak is, mert ebben volt a földesúr Károlyi grófok tiszttartójának lakása. Fönntartottak azonban a földesúr számára is külön 3 szobát. Ezen kívül az épület irodát, levéltárat és gazdasági rendeltetésű helyiségeket foglalt magában. Az itt székelő inspektor irányította a Károlyiak alföldi birtokainak mind a négy (Vásárhely, Szentes, Csongrád, Békéscsaba) uradalmát. 1902-ben a római katolikus egyház megvásárolta. Ettől az időtől egyházi célokat szolgált, és "gróf Károlyi katolikus háznak" nevezték. Az első és második világháború alatt közellátási hivatal működött benne. Az államosítás után a Házipari és Népművészeti Szövetkezet használta. A római katolikus egyház 1997-ben kapta vissza régi tulajdonát.

Az urasági kvártély a kor uralkodó klasszicista stílusában, a magyar vidéki udvarházaknak megfelelően széles, nyugalmas, tömör kiképzéssel készült. Az épület jól tagolt, földszintes tömege széles timpanonjával a két magas épület (római katolikus templom és Állattenyésztési Főiskola) között pihentető átvezetést ad a városképben. Az épület kiegyensúlyozottságát a horizontálisan, nagy léptékben tagolt kvádervakolás is elősegíti. A folyosó fehérre meszelt boltívei hangulatossá teszik az udvari részt.


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page