A direktory hiányzik! Béke Sztúpa [Digitális Képarchívum - DKA-119513]
Normál kép:    Méret: x Színmélység: Felbontás: ismeretlen
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: A Bop Jon (Jin Soo Lee) dél-koreai buddhista szerzetes vallási lelkesültségének köszönhetõen megépített Béke Sztúpa, Zalaszántó mellett a 316 méter magas Kovácsi-hegyen áll, kilátással a Balatonra. Ez A Zalaszántói Béke Sztúpa Európa legnagyobb sztúpája, 30 méter magas és 24 méter széles.

Ismertető szöveg: A sztúpa (szanszkrit stūpa, halom) a buddhista építészet egyik jellegzetes alakja. Egyike a legrégebbi buddhista vallási építményeknek, kezdetben egyszerű földhalom volt, amelybe Buddha relikviáit temették. A legenda szerint Buddha halála után a testét elhamvasztották, és a hamvait nyolc sztúpába osztották szét. Az i. e. 3. században Asóka felnyittatta ezeket a sztúpákat, és a hamvakat szétosztotta az általa épített több ezer sztúpában. A buddhizmus terjedésével más ázsiai országok is átvették a sztúpát, de közben funkciója és kinézete megváltozott; ennek eredménye a pagoda.
A legrégebbi sztúpa az Asóka által i. e. 249-ben építtetett Dhamek Sztúpa az indiai Szárnáth-ban, a legnagyobb pedig a 127 méter magas Phra Pathom csedi a thaiföldi Nakhonpathomban.
(Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Szt%C3%BApa)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page