Normál kép:    Méret: x Színmélység: Felbontás: ismeretlen
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Egy gyönyörű őszi hajnali pillanat

Ismertető szöveg: A gesztenye egyivarú, egylaki növény, a hímvirágok és nővirágok egy fán belül, de külön-külön alakulnak ki. A hímvirágok egyrészt a hajtás közepén a levelek hónaljában, másrészt a hajtás csúcsán is kialakulhatnak.
A gesztenye olyan szélporozta gyümölcsfaj, amelynek megporzásánál a rovarok is besegítenek. A barkavirágzatból nagy mennyiségű pollen szóródik ki (egy-egy portokban 2000 virágporszem vagy ennél több is lehet). A szél 200-300 méterre is elviszi a pollent, így ezen távolságon belül jók a porzási viszonyok.
Termése jellegzetes makktermés, mely 6 termőlevelű termőből fejlődik. A magházban hat rekesz van, rekeszenként két-két magkezdeménnyel. A magkezdemények közül azonban csak egy szerveződik maggá. A terméseket sűrű, elágazó tüskézetű, négy kopáccsal nyíló kupacs fedi. A kupacsokban a fajtára jellemzően eltérő nagyságú és darabszámú makk található, általában 1-3 makk lehet a kupacsban. A makk héjszíne sárgásbarnától a sötétbarnáig fajtánként változik.
(Forrás: tuja.hu)



A vadgesztenye (bokrétafa, lógesztenye, Aesculus) a kétszikűek (Magnoliopsida) közé tartozó szappanfafélék (Sapindaceae) családjának egyik legismertebb nemzetsége mintegy 15 fajjal.
(Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page