Normál kép:    Méret: x Színmélység: Felbontás: ismeretlen
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Latin neve: Rosalia alpina.
Nagyon dekoratív, jellegzetes, könnyen felismerhető bogarunk. Teste 16-38 mm hosszú, hamvaskék alapszínén változatos elhelyezkedésű fekete foltokkal. Csápjait is sötétkék-fekete szőrpamacsok díszítik. Középhegységi bükköseinkben és gyertyános tölgyeseinkben még sok helyen találkozhatunk ezzel a fajjal.
A lárva már nem élő bükkben, gyertyánban 2-3 évig fejlődik (szaproxilofág életmódú), majd a cincérek között elég későn, július-augusztusban rajzik. Védett faj.

Ismertető szöveg: A havasi cincér (Rosalia alpina) a rovarok (Insecta) osztályának a bogarak (Coleoptera) rendjéhez, ezen belül a mindenevő bogarak (Polyphaga) alrendjéhez és a cincérfélék (Cerambycidae) családjához tartozó faj. Közép-Európában már sok helyütt kipusztult. Rendszeresen előfordul még Magyarországon és Dél-Európában valamint Szlovákia keleti részén. Ritka, védett faj! Élete az idős fákhoz kötött. A havasi cincér 1,5-3,8 centiméter hosszú. Európa egyik legszebb bogara. Sűrű, kék vagy kékesszürke szőrzete és a szárnyfedőkön, valamint az előháton látható bársonyfekete rajzolata alapján összetéveszthetetlen. A hím csápja hosszabb, mint a teste, a nőstényé körülbelül testhosszúságú. A csápok ízeinek végét fekete szőrkoszorú övezi. A havasi cincér közép- és magashegységek öreg lomberdeiben található meg. Közép-Európában bükkön él, délen kőrisen, dión és gyertyánon is. A nőstény idős bükkök meglazult kérge alá rakja petéit. A lárvák több év múlva az öreg fában vagy korhadó tuskókban csupán néhány centiméter mélyen a föld alatt bábozódnak be. Az imágók júniustól szeptemberig láthatók. A havasi cincér a Duna-Ipoly Nemzeti Park címerállata.
(Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page