A Digitális Képarchívum gyűjtőköri leírása

Utolsó módosítás: 2011.10.15.


A Digitális Képarchívum a témáját vagy alkotóját tekintve magyar ill. közép-európai vonatkozású, és az oktatási, tudományos, ill. kulturális szempontból értékes vizuális dokumentumok gyűjtésére jött létre. A DKA anyaga többféle forrásból származik. Egyrészt feldolgozzuk benne a MEK egyes könyveiben és az EPA néhány régi időszaki kiadványában található képeknek egy-egy válogatott halmazát, így ezek az illusztrációk - általában jobb minőségben - önállóan is kereshetőkké és hivatkozhatókká válnak. Másrészt pedig gyűjtjük, katalogizáljuk és hosszú távon megőrizzük az interneten (pl. kép-, prezentáció- és videómegosztó oldalakon), továbbá a CD illetve DVD kiadványokon megjelenő digitális képeket és egyéb vizuális dokumentumokat, amennyiben azok megfelelnek a fenti gyűjtőkörnek. Ezenkívül bármely intézmény vagy magánszemély is felajánlhat ilyen jellegű digitálisan született vagy digitalizált anyagot a DKA-ban való archiválás céljából.

Közgyűjtemények digitalizált képi dokumentumait már nem gyűjti a DKA, ezek a Képkönyvtár indulása óta oda kerülnek. Ugyancsak kívül esnek a gyűjtőkörön azok a videófelvételek, amelyeket a Videotorium gyűjt, valamint a NAVA és a MaNDA illetékességi körébe eső mozgókép-típusok.

Az archívumban állóképek (pl. fotók, ábrák, térképek, képeslapok), animációk (pl. prezentációk, szimulációk) és rövidebb mozgóképek (pl. képernyőfelvételek, pár perces oktatófilmek) egyaránt helyet kaphatnak. Egy képi dokumentum több részből/állományból is állhat, és esetenként többféle alternatív formátumban is szolgáltatjuk. A DKA az elterjedt internes formátumok bármelyikét képes befogadni (pl. JPEG, TIFF, PDF, PPT, SFW, MPEG stb.). Igyekszünk minél jobb minőségű dokumentumokat gyűjteni - ez állóképek esetében a hosszabbik irányban legalább 1000 pixel oldalhosszúságot jelent, de ha a dokumentum jellege vagy fontossága indokolja, akkor ennél kisebb méretű képeket is felveszünk az állományba.

Az online és offline forrásokból gyűjtött dokumentumoknál a Creative Commons licenc alatt közzétett műveket a licenc megőrzésével és a tulajdonos értesítésével (amennyiben elérhetősége fel van tüntetve) vesszük át, egyéb esetekben pedig egyedi engedélyt kérünk az archiválásra. A kifejezetten a DKA-nak felajánlott dokumentumokat is a jogtulajdonos hozzájárulásával vesszük fel a gyűjteménybe - az erre szolgáló felhasználási engedély az Irattárból tölthető le.